2020-06-14 09:13:35• hírek • Agerpres/Bede Emőke

Közel háromezer nyolcadikost várnak hétfőn az országos felmérőre

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Országszerte 172 482, Szatmár megyében pedig mintegy 2 842 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott be az általános iskolai tanulmányokat lezáró országos felmérőre.

A vizsgák sora hétfőn a román nyelv- és irodalomvizsgával kezdődik, szerdán a matematika kerül sorra, de 891 Szatmár megyei kisebbségi diáknak anyanyelvből is vizsgázna kell. Erre csütörtökön kerül sor, változatlan módon 9 órától – tájékoztatta híroldalunkat a tanfelügyelőség.


Országos szinten 4337 vizsgaközpontot alakítottak ki, Szatmár megyében pedig 52-t, 22-t városon és 30-at vidéken. Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat június 22-én délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton teszik közzé.


Hogyan zajlik majd a vizsga?

A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben biztonsági kamerák lesznek. A diákoknak tilos bevinni a termekbe táskákat, hátizsákokat, könyveket, füzeteket, jegyzeteket, adattárolókat, illetve bármilyen elektronikus készüléket (mobiltelefon, táblagép, stb.).


Azok a tanulók, akik otthoni elkülönítésben vagy karanténban lesznek a képességfelmérő idején, vagy más egészségi problémák miatt nem vehetnek részt a vizsgán, egy másik időpontban pótolhatják az elmaradt vizsgát. A soron kívüli képességfelmérő vizsgára június 22-e és 26-a között lehet feliratkozni, június 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, július 1-jén pedig anyanyelvből mérik fel a diákok tudását. Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 19 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.


A vizsgák napján egészségügyi alkalmazottak fogják mérni a vizsgaközpontok előtt minden vizsgára érkező tanuló testhőmérsékletét hőszkennerek segítségével. A diákok hőmérséklete nem szabad meghaladja a 37,3 Celsius-fokot. Ha mégis meghaladja, a mérést 2-5 perces időközönként még háromszor megismétlik. A testhőmérséklet mérését árnyékban kell elvégezni, az egészségügyi alkalmazottak a légúti fertőzés tüneteit is felmérik. Minden vizsgaközpont biztosít maszkokat és kézfertőtlenítőt a diákok számára, a termekben a tanulókat egymástól 2 méteres távolságban ültetik le.


Az oktatási minisztérium egyébként egy zöld számot bocsát majd a képességvizsgán rendellenességeket tapasztaló állampolgárok rendelkezésére. A 0800801100-ás szám június 15 és 18-a között 8 és 16 óra között, június 19-én 8 és 14 óra között hívható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: